Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! książka z przepisami wegetariańskimi i opowieść o slow life - Katarzyna Kędzior

dostępność: duża ilość
wysyłka w: 3 dni
dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 45,00 zł

Cena regularna: 59,90 zł

45.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 59,90 zł
ilość egz.

towar niedostępny

więcej o książce:

Katarzyna Kędzior prowadzi mały pensjonat w Kotlinie Kłodzkiej i gotuje dla swoich gości. W Slow West Wege zebrała swoje ulubione przepisy na dania wegetariańskie. Ale nie jest to typowa książka kucharska – znajdziesz tu także osobistą opowieść autorki o czterech porach roku spędzonych we wsi Potoczek wśród łąk, lasów, gór i koni.  

W kuchni stawiam na sezonowość, świeżość i jakość. Każda pora roku smakuje dla mnie inaczej i czerpię z niej wszystko co najlepsze. Moje najsmaczniejsze i najlepsze przepisy zamieszczam w tej książce... Dzielę się nie tylko moją kuchnią, ale też opowieściami i marzeniami... – pisze autorka.  

Slow West Wege nie jest typową książką kucharską – wegetariańskie przepisy spotykają się tu z osobistymi opowieściami dziewczyny, która postanowiła zamieszkać z dala od miejskiego zgiełku, by żyć blisko natury, a przede wszystkim by gotować i kochać z całego serca. To czasem wzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu.

Autorka mieszka niemal na końcu świata – w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia czerpie się niemal garściami. Nie je się tu mięsa, a wszystkie zwierzęta – konie, kozy, koty i psy – są kochane i szanowane. Bliski kontakt z przyrodą, przepiękna okolica oraz możliwość jazdy konnej (w stylu western) działają kojąco i oczyszczająco na każdego, kto tu choć raz zawitał.

O Autorce: 

KATARZYNA KĘDZIOR – dzieciństwo spędziła w Beskidzie Niskim. Studiowała architekturę wnętrz we Wrocławiu i wzornictwo w Warszawie. Porzuciła miejskie życie, by wyjechać na wieś. Razem ze swoim partnerem Lokuszem prowadzi dom gościnny w Kotlinie Kłodzkiej w Sudetach. Z warzyw ubóstwia buraki i kalafiora. Kocha kino, targi staroci i samotne wędrówki. Nie zamieniłaby swojego życia na żadne inne.

Slow West Wege – różowy kompot jabłkowy 

Fragment wstępu do książki: 

W pierwszej części książki znajdziecie sto przepisów podzielonych na sześć działów:

DZIEŃ DOBRY, DO SYTA, NA SŁODKO, DO SŁOIKA, Z RESZTEK i NIE KUPUJ.

Oprócz pomysłów na zdrowe śniadania, obiady i desery znajdziecie tu domowe receptury na przetwory i dania z tzw. resztek (tak! z pozostałości też mogą powstać smaczne potrawy) oraz przepisy na podstawowe produkty, których wcale nie trzeba kupować w sklepie, a ich przygotowanie jest niezwykle proste. Dodatkowo przy każdym przepisie umieszczone są ikonki, dzięki którym szybko oszacujecie: liczbę porcji lub liczbę słoików (czyli ilościowy efekt naszego gotowania). Odpowiednio oznaczone są też pory roku (uwzględniam sezonową dostępność warzyw i owoców) i sposób obróbki (gotowanie, pieczenie, smażenie i surowe). Mamy też ikonki informujące, że danie jest bez laktozy lub bez glutenu. Osobno oznaczone są potrawy wymagające większej ilości czasu i pracy, a które naprawdę warte są zachodu (najczęściej dotyczy to przetworów). Aby ułatwić Wam przygotowanie potraw, wypunktowałam składniki wraz z podaniem miar i wag. Jest też tzw. przybornik, dzięki któremu od razu sprawdzicie, jakie sprzęty będą potrzebne podczas gotowania. Pod każdym przepisem znajduje się też moja rada dotycząca sposobu przyrządzania potrawy oraz modyfikacji składników.

W drugiej części książki odnajdziecie historie z mojego świata zilustrowane zdjęciami – osobistym fotograficznym pamiętnikiem, dzięki któremu uwieczniam najpiękniejsze chwile naszego życia w Potoczku. Ta część została podzielona na cztery pory roku, bowiem w każdej z nich żyje nam się tutaj zupełnie inaczej! Nasze życie jest całkowicie podporządkowane rytmom natury. Być może niektórym trudno to sobie nawet wyobrazić...
Na końcu książki znajduje się spis przepisów oraz indeks, za pomocą którego z łatwością odnajdziecie potrawę, której głównym składnikiem jest np. burak, kasza jaglana czy czekolada. Dla ułatwienia znajdziecie również przelicznik kuchenny, dzięki któremu brak wagi kuchennej nie będzie już problemem.
Zachęcam Was do eksperymentowania, bo w tym tkwi magia gotowania. Jeśli coś nie do końca wyjdzie, nie przejmujcie się tym! Praktyka czyni mistrza – to prawda stara jak świat. Ja zaliczyłam milion kuchennych gaf i cały czas się uczę, by móc rozpieszczać naszych potoczkowych gości. Zawsze powtarzam, że w gotowaniu liczy się przede wszystkim serce i ilość soli.

Recenzja z bloga Grażyny Latos Projekt: książki 

Katarzyna Kędzior dzieli się w niej historią opuszczenia miasta i przeprowadzki na wieś. Historią zmiany. Jak sama pisze, postanowiła żyć poza systemem. Teraz, wraz z partnerem, prowadzą dom gościnny „U Lokusza” w Potoczku w Kotlinie Kłodzkiej. W miejscu, gdzie nie ma przystanków autobusowych, ani asfaltowych dróg, ale są cisza, strumyki oraz malownicze widoki na góry, łąki i lasy. Cuda, które Katarzyna uwiecznia na kliszy. Autorka książki nie tylko bowiem gotuje, ale też fotografuje. Pragnie zatrzymać piękno, uchwycić chwile, ludzi i emocje.

Kuchnia autorki również wyróżnia się spośród całej trójki. Jest pięknie prosta. Z dużym naciskiem na sezonowość. Jest też tworzona z produktów bardzo łatwo dostępnych.

W książce znajdziemy sto przepisów podzielonych na sześć działów: dzień dobry, do syta, na słodko, do słoika, z resztek oraz nie kupuj. Przepisy zaprezentowane są w sposób bardzo przejrzysty, z podaniem wszystkich pomocnych informacji.

Co mnie szczególnie urzekło? Pomysł połączenia opowieści o jedzeniu z opowieścią o życiu i fotografiami autorki. Autentyczność tej książki. Jej szczerość i prostota.

 

Recenzja z bloga CZTERYFAJERY.pl

...Zastanawiałam się jakiś czas temu, czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się niczym fascynującą opowieść. Okazuje się, że można, dokonała tego Susan Herrmann Loomis tworząc „W mojej francuskiej kuchni”.
Ale cudze chwalimy, swego nie znamy. W ślady Susan, z nie mniej spektakularnym skutkiem, poszła nasza rodaczka – Katarzyna Kędzior. Jej niedawno wydana książka SLOW WEST WEGE. KOCHAJ, GOTUJ I ŻYJ NA CAŁEGO! urzeka prostotą przepisów i pełną rodzinnego ciepła opowieścią o codziennym życiu w malowniczej, położonej gdzieś na przysłowiowym „końcu świata” przygranicznej wiosce Potoczek w Sudetach.

SLOW WEST WEGE to tak naprawdę dwie książki połączone piękną okładką i tworzące harmonijną całość. Pierwsza, zawierająca 100 różnorodnych przepisów książka kucharska, odkrywa przed Czytelnikami tajniki i uroki zgodnej z porami roku kuchni wegetariańskiej. Druga to wzruszająca opowieść o zupełnie zwyczajnym życiu – pełnym radości, ale też przeplatanych chwilami smutku i tęsknoty.

W swoim kuchennym królestwie Kasia stara się wykorzystywać świeże, sezonowe produkty, które wszyscy doskonale znamy. Jej przepisy nie należą do skomplikowanych, to typowa, domowa kuchnia roślinna, przyprawiona dużą porcją serdeczności i uśmiechu. Niektóre z zaprezentowanych propozycji mogą zaskakiwać nietypowym połączeniem smaków, ale efekt końcowy zawsze jest pyszny. Znajdziecie więc w książce Kasi inspiracje na pożywne śniadania, pyszne obiady i słodkości. Dzięki przepisom zawartym w Slow west wege zagoszczą w waszych domach własnoręcznie ukiszony topinambur, suszone kanie i zapiekane truskawki z miętą.
Pomysły na, modne ostatnimi czasy, dania z resztek pozwolą uniknąć marnowania jedzenia, dowiecie się jaki sposób wykorzystać pozostałości z wcześniejszych posiłków, aby wyczarować z nich sycące, wyśmienite potrawy.
Ciekawe receptury zawiera rozdział zatytułowany „Nie kupuj”, dzięki niemu poznacie tajniki przygotowywania w domu m.in. klarowanego masła, domowej musztardy na winie czy chleba na zakwasie. Tym samym uwolnicie się od naszpikowanych konserwantami sklepowych „gotowców”.
Wszystko to okraszone przepięknymi zdjęciami oraz praktycznymi poradami autorki.

A kiedy znajdziecie wreszcie upragnioną chwilę czasu tylko dla siebie, będziecie mogli zatopić się w pełnej ciepła i humoru opowieści, z której wyłania się słowem malowany obraz sudeckiej wsi. Obraz, który w wielu z nas obudzi tęsknotę za sielskim, spokojnym życiem, bez wiecznego pośpiechu i zabiegania. Obraz, który możecie zobaczyć na własne oczy odwiedzając Kasię i Lokusza w prowadzonym przez nich domu gościnnym „U Lokusza” w Potoczku, gmina Międzylesie.

Slow West Wege – prosto, smacznie i z sercem

Tu posłuchasz audycji Przystanek Kulinarny w Radiu Kraków, w której rozmawiano o poście oraz "Slow West Wege" 

Informacja ze strony radia: "O tym skąd wziął się post, jakie są jego korzenie, jak kiedyś poszczono i co z tego zostało do dziś rozmawialiśmy z profesorem Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, historykiem czasów nowożytnych, który specjalizuje się w historii kultury i jedzenia.

Slow West Wege – autorka z psem

Slow West Wege – baton mocy

Slow West Wege – czerwone pierogi ruskie

Slow West Wege – pokrzywowa kasza

Slow West Wege – dżem z czerwonej cebuli

Slow West Wege – zielone naleśniki

Slow West Wege – pierniczki
 

SLOW WEST WEGE
Kochaj, gotuj i żyj na całego!
Katarzyna Kędzior

cena detaliczna: 59,90 zł (w tym 5% VAT)
ISBN 978-83-62965-62-5
oprawa twarda
liczba stron: 332
format: 17 x 24 cm,
rok wydania: 2018

 

SPIS TREŚCI

PROSTO, SMACZNIE I Z SERCEM 7
CO W KSIĄŻCE PISZCZY? 12

DZIEŃ DOBRY

Jaglanka bananowa z sezonowymi owocami 20
Owsianka inaczej z bananem i miodem 21
Krem czekoladowy z migdałami i skórką z pomarańczy 23
Batony mocy na drugie śniadanie 25
Pasta buraczana z ciecierzycą i czarnuszką 27
Pasta kukurydziana z bazylią 29
Pasta z suszonych pomidorów idealna do chleba 31
Pasztet z czarnej soczewicy pieczarek i słonecznika 33
Jajecznica bobowa z koperkiem i czerwonym pieprzem 35
Megaszybka sałatka z suszonymi pomidorami i twarogiem 37
Ser w słoiku do kanapek i sałatek 39
Twarożek ulubiony z kiełkami słonecznika 41
Batatowe zawijasy z tymiankiem 43
Żytnie podpłomyki czyli polskie tortille 45
Chleb cukiniowy na słodko 47
Ale lipa z cytryną, imbirem i sudeckim miodem 49
Sok z brzozy naturalny izotonik 51
Truskawkowy song z otrębami, migdałami i miętą 53
Koktajl jagodowy z pyłkiem pszczelim 55

DO SYTA

Krem z marchewki ze pomidorami 59
Krem z pieczonych buraków z kozim serem i słonecznikiem 61
Ogórkowa najlepsza 63
Krem z białych warzyw z sokiem jabłkowym 65
Wakacyjny krupnik gryczany 67
Szczawiowa królowa lata 69
Duszone warzywa z mielonym kminkiem 71
Kotlety z kalarepy w płatkach jaglanych 73
Gołąbki gryczane z suszonymi pomidorami i grzybami 75
Warzywne szaszłyki w słodko-ostrym sosie 77
Pokrzywowa kasza z twarogiem 79
Zielone naleśniki ze szpinakiem i camembertem 81
Kalafior i fasolka w trochę innej panierce 83
Carpaccio z buraka z pomarańczą i porzeczką 85
Letni obiad z cukinią i mascarpone 87
Pieczeń gryczana z musztardowym sosem 89
Tarta gryczana z cukinią i czerwoną cebulą 91
Kolorowa uczta u schyłku lata 93
Pieczone ziemniaki jak z ogniska 95
Wrapy z ciecierzycy z pieczonym kalafiorem 97
Miodowe warzywa z chrupiącą ciecierzycą 99
Kotlety z kani à la schabowy 101
Makowe naleśniki z gorącymi śliwkami 103
Czerwone ruskie pierogi ze świeżym tymiankiem 105
Por, brukselka, mozzarella pod migdałową kruszonką 107
Słodkie pieczone placki z dynią i cukinią 109
Leczo ze słodką marchewką i kukurydzą 111
Bataty z kalafiorem pod beszamelem orzechowym 113
Placki warzywne z sosem grzybowym 115
Ryż zapiekany z owocami 117

NA SŁODKO

Ciasto czekoladowe z konfiturą i owocami 121
Tarta poziomkowa z twarożkiem i słodkimi pestkami dyni 123
Kompot rabarbarowy słodzony miodem 125
Leśny pudding z kaszą manną 127
Maślane ciastka z lawendą 129
Brzoskwinie zapiekane z malinami i miodem 131
Porzeczkowa lemoniada z miodem i szałwią 133
Zakalec czyli ciasto bananowe 135
Gruszki zapiekane pod imbirową kruszonką 137
Szarlotka żytnia z żurawiną 139
Ucierane ciasto żytnie ze śliwkami 141
Mus jabłkowy z kruszonką i borówkami 143
Kandyzowane gruszki z patelni 145
Kulki czekoladowe z orzechami 137
Zimowy kompot z imbirem, cytryną i miodem 149
Pierniczki lokuszowe z miodem 151

DO SŁOIKA

Pesto z czosnku niedźwiedziego 155
Syrop z mniszka na przeziębienie 157
Syrop z czarnego bzu z kwiatów 159
Zapiekane truskawki z miętą polną 161
Ogórki kiszone rodowe 163
Dżem morelowy z prażonymi migdałami i amaretto 165
Konfitura porzeczkowa z płatkami róż 167
Grzyby marynowane czyli las w słoiku 169
Różowy kompot jabłkowy z hibiskusem i laską cynamonu 171
Suszona kania kapelusz i nóżka 173
Zielony dżem z zielonych pomidorów 175
Dżem z czerwonej cebuli na słodko 177
Czerwona kapusta kiszona w słoiku 179
Kiszony topinambur bulwiasty rarytas 181
Dżem z żurawiny z sudeckim miodem 183

Z RESZTEK

Kruche pierożki z jarzyn po wywarze 187
Tosty francuskie z czerstwej chałki 189
Gryczanki śniadaniowe z wczorajszej kaszy gryczanej 191
À la snickers drugie życie jaglanki 193
Ziołowe kulki ziemniaki po raz drugi 195
Sałatka gryczana z burakami z zakwasu 197
Omlet ziołowy z wczorajszych ziemniaków 199
Kasza po raz drugi z ogórkiem i grzybami 201
Klopsiki warzywne drugie życie warzyw z wywaru 203
Pasztet buraczany z barszczu 205

NIE KUPUJ

Chleb na zakwasie bez którego nie potrafię żyć 209
Zakwas na żur bazą domowego żurku 211
Masło klarowane ghee 213
Budyń domowy czekoladowy 215
Masło orzechowe z fistaszków 217
Kisiel malinowy domowy 219
Musztarda na winie 221
Makaron orkiszowy pietruszkowy 223
Zakwas buraczany do barszczu i do picia 225
Majonez domowy banalnie prosty 227

WIOSNA 230

nowy początek, dobre jak mięso, wybryki natury, castingi, dream team, drewniana misja, zderzenia na końcu świata

LATO 254

chwilo, trwaj!, komunokuchnia, niezwykłe zakupy, dziewczyna kowboja, rozmowy z koniem, zielona porażka, naturalny dzwonek

JESIEŃ 274

nie musieć nic, wykopki, mój Indiana Jones, Neissbach, spadochroniarze i spółka, niech się piecze, czas słoika

ZIMA 298

sen a jawa, walka o ogień, lustrzany pamiętnik, chodząca choinka, dwie półkule, kaowiec, po drugiej stronie

DZIĘKUJĘ 322
INDEKS 324
SPIS PRZEPISÓW 326
PRZELICZNIK KUCHENNY 330

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

dostawa:

Także mogą Ci się spodobać

Opinie o książce (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl