Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Slow West Wege. Kochaj, gotuj i żyj na całego! - Katarzyna Kędzior

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 49,90 zł 59,90 zł 49.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: slowwest
Pin It

Opis

...W kuchni stawiam na sezonowość, świeżość i jakość. Każda pora roku smakuje dla mnie inaczej i czerpię z niej wszystko co najlepsze. Moje najsmaczniejsze i najlepsze przepisy zamieszczam w tej książce...

Slow West Wege nie jest typową książką kucharską – wegetariańskie przepisy spotykają się tu z osobistymi opowieściami dziewczyny, która postanowiła zamieszkać z dala od miejskiego zgiełku, by żyć blisko natury, a przede wszystkim by gotować i kochać z całego serca. To czasem wzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu. Autorka mieszka niemal na końcu świata – w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia czerpie się niemal garściami. Nie je się tu mięsa, a wszystkie zwierzęta – konie, kozy, koty i psy – są kochane i szanowane. Bliski kontakt z przyrodą, przepiękna okolica oraz możliwość jazdy konnej (w stylu western) działają kojąco i oczyszczającą na każdego, kto tu choć raz zawitał.

KATARZYNA KĘDZIOR – dzieciństwo spędziła w Beskidzie Niskim. Studiowała architekturę wnętrz we Wrocławiu i wzornictwo w Warszawie. Porzuciła miejskie życie, by wyjechać na wieś. Razem ze swoim partnerem Lokuszem prowadzi dom gościnny w Kotlinie Kłodzkiej w Sudetach. Z warzyw ubóstwia buraki i kalafiora. Kocha kino, targi staroci i samotne wędrówki. Nie zamieniłaby swojego życia na żadne inne.

...Dzielę się tu z Wami moim światem, w którym szczęście ukrywa się w okruchach codzienności: w spojrzeniu ukochanego psa, w kolorze burzowego nieba, w zapachu świeżo upieczonego chleba... Dzielę się nie tylko moją kuchnią, ale też opowieściami i marzeniami...

 

 

WSTĘP

W pierwszej części książki znajdziecie sto przepisów podzielonych na sześć działów:

DZIEŃ DOBRY, DO SYTA, NA SŁODKO, DO SŁOIKA, Z RESZTEK i NIE KUPUJ.

Oprócz pomysłów na zdrowe śniadania, obiady i desery znajdziecie tu domowe
receptury na przetwory i dania z tzw. resztek (tak! z pozostałości
też mogą powstać smaczne potrawy) oraz przepisy na podstawowe
produkty, których wcale nie trzeba kupować w sklepie,
a ich przygotowanie jest niezwykle proste.
Dodatkowo przy każdym przepisie umieszczone są ikonki, dzięki
którym szybko oszacujecie: liczbę porcji lub liczbę słoików
(czyli ilościowy efekt naszego gotowania). Odpowiednio oznaczone
są też pory roku (uwzględniam sezonową dostępność
warzyw i owoców) i sposób obróbki (gotowanie, pieczenie,
smażenie i surowe). Mamy też ikonki informujące, że danie jest
bez laktozy lub bez glutenu. Osobno oznaczone są potrawy
wymagające większej ilości czasu i pracy, a które naprawdę warte
są zachodu (najczęściej dotyczy to przetworów).
Aby ułatwić Wam przygotowanie potraw, wypunktowałam
składniki wraz z podaniem miar i wag. Jest też tzw. przybornik,
dzięki któremu od razu sprawdzicie, jakie sprzęty będą
potrzebne podczas gotowania. Pod każdym przepisem znajduje
się też moja rada dotycząca sposobu przyrządzania potrawy
oraz modyfikacji składników.

W drugiej części książki odnajdziecie historie z mojego świata
zilustrowane zdjęciami – osobistym fotograficznym pamiętnikiem,
dzięki któremu uwieczniam najpiękniejsze chwile naszego
życia w Potoczku. Ta część została podzielona na cztery pory
roku, bowiem w każdej z nich żyje nam się tutaj zupełnie inaczej!
Nasze życie jest całkowicie podporządkowane rytmom
natury. Być może niektórym trudno to sobie nawet wyobrazić...
Na końcu książki znajduje się spis przepisów oraz indeks, za
pomocą którego z łatwością odnajdziecie potrawę, której głównym
składnikiem jest np. burak, kasza jaglana czy czekolada.
Dla ułatwienia znajdziecie również przelicznik kuchenny, dzięki
któremu brak wagi kuchennej nie będzie już problemem.
Zachęcam Was do eksperymentowania, bo w tym tkwi magia
gotowania. Jeśli coś nie do końca wyjdzie, nie przejmujcie się
tym! Praktyka czyni mistrza – to prawda stara jak świat. Ja zaliczyłam
milion kuchennych gaf i cały czas się uczę, by móc rozpieszczać
naszych potoczkowych gości. Zawsze powtarzam, że
w gotowaniu liczy się przede wszystkim serce i ilość soli.

 

SLOW WEST WEGE

Kochaj, gotuj i żyj na całego!

Katarzyna Kędzior

ISBN 978-83-62965-62-5, Waszawa 2018

stron 332, format 170x240mm, oprawa twarda

cena detaliczna: 59,90zł (w tym 5% VAT)

 

SPIS TREŚCI

PROSTO, SMACZNIE I Z SERCEM 7
CO W KSIĄŻCE PISZCZY? 12

DZIEŃ DOBRY
Jaglanka bananowa z sezonowymi owocami 20
Owsianka inaczej z bananem i miodem 21
Krem czekoladowy z migdałami i skórką z pomarańczy 23
Batony mocy na drugie śniadanie 25
Pasta buraczana z ciecierzycą i czarnuszką 27
Pasta kukurydziana z bazylią 29
Pasta z suszonych pomidorów idealna do chleba 31
Pasztet z czarnej soczewicy pieczarek i słonecznika 33
Jajecznica bobowa z koperkiem i czerwonym pieprzem 35
Megaszybka sałatka z suszonymi pomidorami i twarogiem 37
Ser w słoiku do kanapek i sałatek 39
Twarożek ulubiony z kiełkami słonecznika 41
Batatowe zawijasy z tymiankiem 43
Żytnie podpłomyki czyli polskie tortille 45
Chleb cukiniowy na słodko 47
Ale lipa z cytryną, imbirem i sudeckim miodem 49
Sok z brzozy naturalny izotonik 51
Truskawkowy song z otrębami, migdałami i miętą 53
Koktajl jagodowy z pyłkiem pszczelim 55

DO SYTA
Krem z marchewki ze pomidorami 59
Krem z pieczonych buraków z kozim serem i słonecznikiem 61
Ogórkowa najlepsza 63
Krem z białych warzyw z sokiem jabłkowym 65
Wakacyjny krupnik gryczany 67
Szczawiowa królowa lata 69
Duszone warzywa z mielonym kminkiem 71
Kotlety z kalarepy w płatkach jaglanych 73
Gołąbki gryczane z suszonymi pomidorami i grzybami 75
Warzywne szaszłyki w słodko-ostrym sosie 77
Pokrzywowa kasza z twarogiem 79
Zielone naleśniki ze szpinakiem i camembertem 81
Kalafior i fasolka w trochę innej panierce 83
Carpaccio z buraka z pomarańczą i porzeczką 85
Letni obiad z cukinią i mascarpone 87
Pieczeń gryczana z musztardowym sosem 89
Tarta gryczana z cukinią i czerwoną cebulą 91
Kolorowa uczta u schyłku lata 93
Pieczone ziemniaki jak z ogniska 95
Wrapy z ciecierzycy z pieczonym kalafiorem 97
Miodowe warzywa z chrupiącą ciecierzycą 99
Kotlety z kani à la schabowy 101
Makowe naleśniki z gorącymi śliwkami 103
Czerwone ruskie pierogi ze świeżym tymiankiem 105
Por, brukselka, mozzarella pod migdałową kruszonką 107
Słodkie pieczone placki z dynią i cukinią 109
Leczo ze słodką marchewką i kukurydzą 111
Bataty z kalafiorem pod beszamelem orzechowym 113
Placki warzywne z sosem grzybowym 115
Ryż zapiekany z owocami 117

NA SŁODKO
Ciasto czekoladowe z konfiturą i owocami 121
Tarta poziomkowa z twarożkiem i słodkimi pestkami dyni 123
Kompot rabarbarowy słodzony miodem 125
Leśny pudding z kaszą manną 127
Maślane ciastka z lawendą 129
Brzoskwinie zapiekane z malinami i miodem 131
Porzeczkowa lemoniada z miodem i szałwią 133
Zakalec czyli ciasto bananowe 135
Gruszki zapiekane pod imbirową kruszonką 137
Szarlotka żytnia z żurawiną 139
Ucierane ciasto żytnie ze śliwkami 141
Mus jabłkowy z kruszonką i borówkami 143
Kandyzowane gruszki z patelni 145
Kulki czekoladowe z orzechami 137
Zimowy kompot z imbirem, cytryną i miodem 149
Pierniczki lokuszowe z miodem 151

DO SŁOIKA
Pesto z czosnku niedźwiedziego 155
Syrop z mniszka na przeziębienie 157
Syrop z czarnego bzu z kwiatów 159
Zapiekane truskawki z miętą polną 161
Ogórki kiszone rodowe 163
Dżem morelowy z prażonymi migdałami i amaretto 165
Konfitura porzeczkowa z płatkami róż 167
Grzyby marynowane czyli las w słoiku 169
Różowy kompot jabłkowy z hibiskusem i laską cynamonu 171
Suszona kania kapelusz i nóżka 173
Zielony dżem z zielonych pomidorów 175
Dżem z czerwonej cebuli na słodko 177
Czerwona kapusta kiszona w słoiku 179
Kiszony topinambur bulwiasty rarytas 181
Dżem z żurawiny z sudeckim miodem 183

Z RESZTEK
Kruche pierożki z jarzyn po wywarze 187
Tosty francuskie z czerstwej chałki 189
Gryczanki śniadaniowe z wczorajszej kaszy gryczanej 191
À la snickers drugie życie jaglanki 193
Ziołowe kulki ziemniaki po raz drugi 195
Sałatka gryczana z burakami z zakwasu 197
Omlet ziołowy z wczorajszych ziemniaków 199
Kasza po raz drugi z ogórkiem i grzybami 201
Klopsiki warzywne drugie życie warzyw z wywaru 203
Pasztet buraczany z barszczu 205

NIE KUPUJ
Chleb na zakwasie bez którego nie potrafię żyć 209
Zakwas na żur bazą domowego żurku 211
Masło klarowane ghee 213
Budyń domowy czekoladowy 215
Masło orzechowe z fistaszków 217
Kisiel malinowy domowy 219
Musztarda na winie 221
Makaron orkiszowy pietruszkowy 223
Zakwas buraczany do barszczu i do picia 225
Majonez domowy banalnie prosty 227

WIOSNA 230
nowy początek, dobre jak mięso, wybryki natury, castingi, dream team, drewniana misja, zderzenia na końcu świata

LATO 254
chwilo, trwaj!, komunokuchnia, niezwykłe zakupy, dziewczyna kowboja, rozmowy z koniem, zielona porażka, naturalny dzwonek

JESIEŃ 274
nie musieć nic, wykopki, mój Indiana Jones, Neissbach, spadochroniarze i spółka, niech się piecze, czas słoika

ZIMA 298
sen a jawa, walka o ogień, lustrzany pamiętnik, chodząca choinka, dwie półkule, kaowiec, po drugiej stronie

DZIĘKUJĘ 322
INDEKS 324
SPIS PRZEPISÓW 326
PRZELICZNIK KUCHENNY 330

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Submit
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl